VLAAIEN SOORTEN EN HUN DEEG
Vlaaien zijn een soort gebak dat bestaat uit een bodem van deeg (diameter 28 cm), die plat is met opstaande randen. Vervolgens worden de vlaaien meestal gevuld met vruchten zoals appel, abrikozen (appelekouwevlaaj), kersen (keesevlaaj) of kruisbessen (krwasjelevlaaj). Het kenmerkende aan Limburgse vlaaien is dat deze in z’n geheel gebakken zijn.
Deze zijn open, maar worden ook belegd met riempjes (laddertjes of latjes), afgesloten met een deksel (toeslag) of bestrooid met kruimels (strooisel) of amandelschaafsel (victoriavlaaien). Soms zelfs afgewerkt met schuim: krwasjelevlaaj mit sjóém! Daarnaast zijn ook rijstevlaaien en kruimelpuddingvlaaien (gréúmelkesvlaaj) favoriet. Vanaf 21 juli 2016 maken wij de zgn. open Limburgse vlaaien niet meer. Uiteraard wel de met riempjes, deksels, schuim of amandelschaafsel bedekte Limburgse vlaaien.
Ga voor mooie foto's en beschrijvingen van vlaaien naar
De VLAAIEN FOTO PAGINA

SEIZOENSVLAAIEN AARDBEIEN EN PRUIMEN (proemevlaaj)
In het voorjaar en de zomer worden er veel aardbeienvlaaien gemaakt op verschillende bodemsoorten. Een echte seizoensvlaai in augustus is de open pruimenvlaai met verse ‘ringelaote’. Vlaaien zijn wezenlijk verschillend van andere taarten omdat de bodem van een ander soort deeg is gemaakt.
Vlaaiendeeg
Vlaaideeg is een gistdeeg dat een stuk luchtiger is en lijkt op brooddeeg.
