LUXE VLAAIEN

Luxe vlaaien zijn eigenlijk alle vlaaien die meestal gemaakt zijn van een ander soorten deeg en of een ander soort beleg.

Ga voor mooie foto’s en beschrijvingen van vlaaien naar

De  LUXE VLAAIEN FOTO PAGINA

Linzendeeg

Dit heeft niets met peulvruchten te maken, maar waarschijnlijk komt deze naam van de bekende Oostenrijkse Linzertorte uit het stadje Linz dat qua ingrediënten enigszins overeenkomt. Dit deeg lijkt meer op een soort koek en het voordeel van de grotere hoeveelheden suiker die hierin verwerkt wordt, is dat deze vlaaien veel langer houdbaar zijn, zelfs ongekoeld. Rob maakt overheerlijke linzenvlaaien met abrikozen of kersen, en op verzoek ook met zwarte pruimen. Je zou ze tot een week kunnen bewaren, maar dat halen ze natuurlijk niet! Wel is het zo dat deze linzenvlaaien nog lekkerder zijn op de tweede dag dan als ze net vers gemaakt zijn. De linzevlaai word zachter, dat eet veel prettiger. Als ze vers is dat is ze wat harder….

Oorspronkelijk werd er op vlaaien geen slagroom gebruikt, dat was op het arme platteland veel te duur. Tegenwoordig is er een overdaad aan zogenaamde ‘luxe vlaaien’, met allerlei soorten bodems en rijkelijk gevuld én versierd met pudding, slagroom, fruit en chocolade.

 

Hardewenerbodem

Een veel gebruikte bodemsoort hierbij is de zogenaamde hardewener.
Deze krokante bodem van een soort zanddeeg gemaakt met bloem, zelfrijzend bakpoeder, roomboter en suiker. Dit vormt de basis voor bijvoorbeeld de lekkerste aardbeienvlaaien. De harde wenerbodem wordt eerst ingesmeerd met een dun laagje chocolade, zodat de pudding of het fruit niet teveel in de bodem trekt waardoor hij zijn krokantheid zou verliezen. Daarop komt de room en vervolgens het fruit. Dat kunnen Hollandse aardbeien zijn, maar ook bijvoorbeeld een skivlaai is heerlijk: afgewerkt met kersen, slagroom en schuimdruppels. Een ander goed voorbeeld van een harde wenerbodem is de Christoffelvlaai: afgewerkt met kersen, chocoladeslagroom en chocoschaafsel.

 

Zomerfruit op verschillende soorten bodems:

In het voorjaar en de zomer worden er veel aardbeienvlaaien gemaakt op verschillende bodemsoorten. Een echte seizoensvlaai in augustus is de open pruimenvlaai met verse ‘ringelaote’. Vlaaien zijn wezenlijk verschillend van andere taarten omdat de bodem van een ander soort deeg is gemaakt.

 

Bladerdeeg oftewel korstdeeg

Bladerdeeg is deeg bestaande uit vele dunne lapjes deeg met boter of roomboter ertussen. Geschikt voor zoete een zowel hartige vullingen. Bekijk het filmpje hieronder hoe het deeg gemaakt wordt.

Wil je meer filmpjes zien uit onze bakkerij klik dan op deze link